Bérstruktúra – Hogyan használd?

A Football Manager pénzügyi része egy olyan rész, amely nagy figyelmet igényel, ha egy kis klubot szeretnénk felépíteni. A szűkös költségvetés egyik legjobb módja a bérstruktúra alkalmazása.

Hogyan kezdjük?

Az első dolog átgondolni hány játékossal szeretnénk nekivágni a szezonnak az első csapatnál? Általánosságban a 23 fős keret elég kell hogy legyen, így mindenkinek megfelelő mennyiségű játékpercet tudsz adni. A következő dolog amit írj le magadnak az a játékosok státusza a csapatnál (key players, first team, rotation, backup). Ezután jöhet egy kis matek, a klub álltal adott bérkeretet kell beosztani csoportok szerint, a példánkban levezetek egy variációt.

Alkalmazás

Példánkban X csapat bérkerete 1.000.000/év, ezt kell jól elosztani a 23 játékos között. A 3 nagy csoportra (key, first team és rotation) a keret 30%-át adhatod, tehát csoportonként 300.000-et. Ideális esetben van 4 kulcsjátékosod, 6-7 kezdő játékosod, ezek lefedik a leggyakrabban használt kezdő csapatodat. A maradék 11-13 játékosodnak rotáció vagy tartalék státuszúnak kell lennie.

Key players / Kulcsjátékosok

300.000 / 4 = 75000

A számolási módszer alapján átlagosan a 4 kulcsjátékosodnak a bére maximum 75.000 / év lehet, amennyiben ezt túlléped akkor valahonnan le kell csípned a túlköltekezést.

First team players / Kezdő játékosok

300.000 / 7 = 42857

Hasonlóan a fentihez, itt a 7 kezdő játékosod átlagos bére maximum 42857 / év lehet, ugyanúgy túlfizetés esetén máshonnan kell elvenni.

Rotation, backup players / Rotált, tartalék játékosok

300.000 / 12 = 25000

Ez a legnagyobb csoportod, a 12 fő átlagos maximum bére 25000 / év lehet. Ha túlfizeted a fenti játékosokat akkor általában ez az összeg még kisebb lesz.

Mi történik a maradék 10%-al? Nos ez megy el a fiatalokra, tehát a 15-20-25 fős tartalék/fiatal játékosod összesen 100.000-et kereshet egy évben. Új csapatnál a bérstruktúra megállapítása után érdemes megnézni a túlfizetett játékosokat és cselekedni ha szükséges. Miután letelt a szezon ismét elő kell venni ezt, megnézni mely játékosok teljesítettek jól a fizetésükhöz képest és kik nem, így könnyebben el tudsz engedni papíron minőségi de rosszul játszó játékosokat, és meg tudod jutalmazni azokat akik kisebb béren voltak, de a szezon során jól teljesítettek. Ha lehetséges próbálj év közben nem hozzányúlni a bérekhez. Következő szezonban ha javult a klub pénzügyi helyzete akkor felül lehet vizsgálni az összegeket, de tartsd szem előtt a leendő bevételek alakulását is, a klub sokszor magasabb fizetési keretet biztosít mint amennyit valójában ki tud termelni.

Roland alias eaglefm