Alternatív valóság – 4. rész

0
296

2019. Augusztus

Eljött a nap. A nap, amikor először ülök le egy csapat kispadjára. Legalábbis mint menedzser. A másik oldalon pedig nem kisebb név fog helyet foglalni, mint Dick Advocaat, és nem kisebb csapat ellen kell megmérettetnem magam, mint a Feyenoord. 15-szörös holland bajnok, 13-szoros Holland Kupa győztes csapatról van szó, akik minden évben bajnoki reményekkel vágnak neki a szezonnak. Jó lenne egy picit belerondítani a rajtjukba, de a józan ész azt diktálja, hogy ehhez kisebb fajta csoda kellene. Őszintén szólva, én már egyetlen pontnak úgy tudnék örülni, mintha bajnokságot nyertünk volna.

Az előszezon mindenben megerősített azzal kapcsolatban amit megálmodtam. A taktika úgy tűnik jól működik, a játékosok is tudják mit várok el tőlük. Azt láttam tőlük viszont a pályán, amit kértem. Úgy érzem ezzel a rendszerrel van a legjobb esélyünk jó eredményt elérni. Titkon még mindig bízom benne, hogy mi lehetünk ebben az idényben az Eredivisie meglepetéscsapata. Az első lépés azonban a Feyenoord csapatán vezet.

Feyenoord (I) 0-2

Ahogy az várható volt nem mi kezdtük jobban a meccset. A rotterdamiak gyorsan szerették volna tisztázni ki is az úr a háznál. A 16. percben rögtön született egy véleményes döntés. Legalábbis részemről mindenképpen véleményes, de a VAR tisztázta a dolgot, így büntetőhöz jutott a hazai csapat. Ekkor még megmenekültünk, hiszen Kirschbaum hárította a büntetőt. Azonban a szöglet után rögtön megszerezte a vezetést a Feyenoord Leroy Fer fejese után. Tovább nyomott a hazai csapat, és nem igazán találtuk az ellenszert a szorításukra. Próbáltunk kontrákkal operálni, hiszen ez volt a legjobb esélyünk, de nem sikerült egyenlítünk a félidő vége előtt.

A fordulás után sikerült egy kicsit magunkra találni, és vezettünk pár szép akciót. A Feyenoord egy kicsit visszább húzódott, és próbálták egy kontrával lezárni a meccset. Annyira magukra húztak, hogy majdnem sikerült egyenlítenünk a 82. percben. Yeboah középre tett labdáját a hosszú saroknál várta Wright, de a kapus odaért, és szögletre mentett.

Ezután már azonban nem volt menekvés, egy kontra után sikerült ismét mattolniuk a védelmünket. Bannis fejese a 87. percben végleg eldöntötte a három pont sorsát. Megérdemelten nyert a Feyenoord ez nem vitás, és az is biztos, hogy nekünk nem velük kell harcolnunk. Legalábbis egyelőre nem, lehet pár év múlva már több borsot törhetünk az orruk alá.

Fortuna Sittard (O) 4-1

Egy olyan csapat akik ellen valamivel több esélyünk lehet. Hasonló kaliberűek mint mi, és nagyjából hasonló játékerőt is képviselhetnek. Igazi ki-ki meccs lehet, és talán ez lesz az első igazi erőfelmérő azzal kapcsolatban, hogy hol is állunk az Eredivisie-ben, és mennyire sikerült jól a felkészülésünk. Igazi kiegyenlített találkozóra számítok, és nagyon bízok benne, hogy mi fogunk győztesen kikerülni ebből az összecsapásból.

Ez az első tíz percben így is volt, keresték a fogást egymáson a csapatok. Az feltűnt, hogy a védelmük magasan játszik, ugyanakkor a belső kettősük elég lomhának tűnt. Szóltam a srácoknak, hogy próbálják meg belőni a védelem mögé a labdákat, a Yeboah, Masika, Wright trió sebességből képes lehet megverni a védelmüket. Nem is kellett sokat várni az áttörésre, igaz a védelmük is sokat segített. Egy röviden hazatett labdára csapott le Wright, és gurította el higgadtan a kapus mellett.

Szinte azonnal a kezdés után meg is volt Wrightnak a dupla. Ahogy láttam a védelmük nagyon lassú, szóval a mögéjük betett labdát a csatár nagyon simán gyűjtötte be, és ezúttal sem okozott gondot a kapus eszén túljárni.

Ezután 15 percig leálltak a csapatok, majd mi is ajándékoztunk nekik egy gólt. Ugyanúgy, egy röviden hazatett labdára csapott le Damascan, és a 28. percben visszajöttek egy gólra. Sikerült azonban megráznunk magunkat, a 35. percben Masika is megszerezte első gólját a klub színeiben, majd még a félidő vége előtt Wright tette teljessé a mesterhármasát. Nagyjából mind a négy gólunkat ugyanúgy szereztük, ezzel 4-1-es vezetéssel mehettünk pihenni.

Nekünk a második játékrészben már egyáltalán nem volt sürgős, és nagyon úgy tűnt, hogy a Fortuna sem szeretné annyira erőltetni a dolgokat. Lenyelik ezt a három gólos vereséget, még mielőtt jobban kitömnénk őket. Ennek megfelelően már nem született gól a második félidőben, így egy magabiztos győzelemmel szereztem meg első pontjaimat menedzserként.

Sparta (I) 3-1

Be kell vallanom nagyon jól esett, hogy ilyen simán nyertünk az előző héten. Ráadásul ismét egy olyan ellenfél ellen lépünk pályára, akik szintén verhetők lehetnek. Abban szinte biztos vagyok, hogy ha sikerül ugyanúgy játszanunk mint előző héten, akkor a Sparta sem lehet akadály. Tény, hogy azon a meccsen minden összejött nekünk, és szinte tökéletesen játszottunk. Ezt kellene megismételnünk a Sparta ellen is, és ha sikerülne, akkor ki merném jelenteni, hogy egy jó taktikát sikerült összerakni a szezonra.

Masika két dolgot is bebizonyított már a hetedik percben. Egyrészt azt, hogy megérte idehozni, és bizonyítja, hogy helye van ebben a csapatban. A sebessége, ott a jobb oldalon rengeteget segít, rengeteg területet képes megnyitni. Ennek köszönhetően meg is szerezte nekünk a vezetést elég korán. A másik nyilván az, hogy nagyon úgy tűnik működik a taktika, és mindenki a megfelelő szerepkörben játszik.

Tíz perccel később már kettővel mentünk Neudecker hatalmas átlövése után. Irányító középpályást játszik, és így a harmadik meccsen azt látom, hogy nagyon nagy szükségünk van a jó meglátásaira. Ráadásul még mindig csak 22 éves, szóval még fejlődhet is, és úgy érzem köré kell építeni a jövő csapatát. Legalábbis addig, amíg egy vonzó ajánlat nem érkezik érte.

A félidő hátralévő részében egy kicsit visszább vettünk a két gólos vezetés tudatában, de nem engedtük, hogy nagyon ránk jöjjenek. Az első félidőben már nem is esett több találat, így 2-0-val mehettünk pihenni. Természetesen mindenki megkapta a vállveregetést az első félidőben nyújtott teljesítmény után, de nem engedhettem a srácokat elszállni.

A második játékrész lassan indult, nyilván nekünk megint nem volt sürgős semmi. Ettől függetlenül a 70. percben Wright is a kapuba talált, amit azonban a VAR érvénytelenített, így maradt a két gólos előnyünk. Pár perccel később zárkóztak a hazaiak, Duarte fejese után visszajöttek egy gólra.

Szerettem volna megölni a játékukat, és úgy a meccset egészében az utolsó 10 percben. Masika azonban másképp gondolkozott. Egy elfutás után csak szabálytalanul tudták megállítani, a megítélt büntetőt pedig a csereként beállt Jerome Sinclair értékesítette, és ezzel eldöntötte a három pont sorsát.

RKC (O) 4-1

Soha rosszabb rajtot. Három forduló után két győzelmünk, és hat pontunk van, bár a sorsolás is a segítségünkre volt. Ettől függetlenül ezeken a meccseken sem ajándékba kaptuk a pontokat, hanem szép és eredményes játékkal szereztük meg őket. A sorsolásunk továbbra is jónak nevezhető, hiszen a következő fordulóban az RKC csapatát fogadjuk, akik friss feljutóként próbálják kivívni a bent maradást. Annyi biztos, hogy ők is abba a kategóriába tartoznak akiket verhető csapatnak gondolok, és azon leszek, hogy meg is verjük őket, és 9-re módosítsuk a megszerzett pontjaink számát.

Ezen a meccsen egy kicsit bealudtunk, és az első percekben azzal próbáltak megverni, amivel a Fortuna ellen rukkoltunk elő. Nevezetesen belőni a védelem mögé a labdát, és abból gólt szerezni. Mire reagáltam, és szóltam a srácoknak már késő volt. A hatodik percben Dylan Vente révén egy ilyen akcióból megszerezték a vezetést a vendégek.

A továbbiakban maradt nálunk a mélyebb védelmi vonal, hogy semlegesítsük a támadásaikat, ugyanakkor ez ellen a taktika ellen ők is sebezhetőek voltak, és nem úgy tűntek, mint akik alkalmazkodni akarnak. Így a 12. percben Wright is befutott a védelem mögé, és gyorsan megszerezte az egyenlítő gólt.

Ekkor úgy tűnt, hogy óvatosabb megközelítésre váltanak, és a félidő végéig nem is történt semmi. Ekkor azonban Wright ismét megtalálta az üres területet, ahová érkezett is a labda, és a támadó ismét góllal zárta az akciót. Sikerült tehát még a fordulás előtt megfordítanunk a meccset, de ha ez nem lett volna elég, rögtön a második félidő kezdőrúgása után Wright ismét elfutott, és betalált. Bent maradt az RKC csapata az öltözőben, és ezt kegyetlenül ki is használtuk.

Ismét megvolt a megnyugtató két gólos előnyünk, és ami azt illeti le is fociztuk az RKC-t a pályáról. Az az apró módosítás, hogy hátrébb vontam a védelmünket teljesen megölte a játékukat. Nem tudták, hogyan lehetne feltörni a védelmünket, és lövésig sem nagyon jutottak. Mi azért próbálkoztunk, de azért nyilván csak ésszel. A meccs utolsó 10 percére lehoztam Neudecker-t, hogy kapjon egy kis pihenőt. A helyére beálló Danny Post meghálálta a bizalmat, és egy hatalmas távoli bombából szerzett gólt a ráadás perceiben, amivel beállította a végeredményt.

FC Groningen (O) 1-0

Szerettem volna jól kezdeni az idényt, de ennyire jó kezdésről én sem mertem álmodni. Továbbra is tartom, hogy elég szerencsések voltunk a sorsolással, azonban a játékunk is nagyon meggyőző, szóval ez nem lehet pusztán csak a sorsolás miatt. A csapat morálja természetesen az egekben zsinórban három győzelem után. Az mondjuk egy picit zavar, hogy eddig minden meccsen kapituláltunk, de amíg 3-4 gólt rúgunk az legyen a legnagyobb gondom, hogy kapunk egyet. A következő ellenfelünk a Groningen csapata lesz, akiket én szintén verhetőnek érzek. Milyen szép is lenne 12 ponttal zárni augusztust a megszerezhető 15-ből.

Be kell vallanom talán az eddigi legnehezebb találkozónkon vagyunk túl. Leszámítva nyilván a Feyenoord ellenit, de azt is be kell látni, hogy ott nem is volt sok esélyünk. Nem igazán találtunk rajtuk fogást, és elég elveszettek is voltunk emiatt. A Groningen tulajdonképpen azt csinált a labdával amit csak akart, nagyon jól sikerült előlünk eldugniuk. Nagyon úgy tűnik ezen majd dolgoznunk kell, mert ez gyenge pontnak tűnik. Alkalmazhattam volna agresszívabb letámadást, de bevallom gyáva voltam. Vagy ha úgy tetszik akkor megelégedtem azzal, hogy ők nem akarnak velünk semmit kezdeni, mi pedig nem adjuk meg nekik az esélyt, hogy kinyílunk. Az első félidő ennek megfelelően teljesen unalomba fulladt, és gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok pihenni.

Yaboah nagyon szenvedett az első félidőben, őt teljesen kivették a játékból, szóval úgy gondoltam véget vetek a szenvedésének és a második játékrészben már nem kell pályára lépnie. Láttam rajta, hogy teljesen elvették a kedvét, így jobb ötletnek láttam levenni a pályáról mielőtt másokra is átragasztja.

A helyét a szintén kölcsönben játszó Jerome Sinclair vette át, aki nem is várt sokat azzal, hogy meghálálja a bizalmamat. A 47. percben a kapuba talált, amivel nálunk volt az előny, a labda pedig pláne a Groningen térfelén volt ezzel. Nekik kell sebességet váltani, ha szeretnének legalább egy ponttal hazamenni. Mi pedig ismét beállhattunk a jól ismert kontra játékunkra. Masika és Wright ebben a taktikában életveszélyes, szóval kicsit bíztam benne, hogy ha kinyílnak, akkor ismét guríthatunk még egy párat.

Nagyon úgy tűnik, hogy jól felkészültek belőlünk, mert a hátrány tudatában sem nyíltak ki jobban, és nem adtak a támadóinknak területet. Nekünk ez is teljesen megfelelt, voltak próbálkozásaik, de egyik sem volt igazán veszélyes. Mivel ők nem jöttek, így már több gól nem született a találkozón, újabb három ponttal gyarapodtunk.

A Groningen elleni meccs előtt arról beszéltem, hogy szép is lenne 12 ponttal zárni a hónapot a megszerezhető 15-ből. Ez végül sikerült, amivel egyelőre a harmadik helyet foglaljuk el a tabellán. Hogy ezt a formát meddig tudjuk tartani az nagy kérdés, így egy hónap után egyre inkább azt érzem, hogy idén tényleg mi lehetünk az Eredivisie meglepetéscsapata. Azonban csak öt meccs ment le a 34-ből, hosszú még a szezon. Azonban az út amin elindultunk egyelőre jónak tűnik.