FM20 Kívánságlista – 2. rész – Van realitásuk?

0
609

Az ígérthez képest kicsit megkésve, de jöjjön a második rész. Ebben a részben nagyrészt olyan dolgokat szedtem össze, amiknek a bekerülésére van esély a jövőben, még ha nem is pontosan úgy ahogy az eredeti ötlet szól.

 

 

 

Stadionok és létesítmények:

Évek óta visszatérő kérés a játékosoktól, hogy ha a csapatunk a játékban új stadiont kap, azt mi tervezhessük meg. Ez továbbra is egy irreális elvárás véleményem szerint, hiszen a való életben sincs köze e menedzsernek hozzá, valamint jelen pillanatban a Researcher csapat számára sincs elérhető stadionszerkesztő.

Azt viszont teljes mértékben elképzelhetőnek tartom, hogy az editorban elérhetővé váljon a stadionok grafikus szerkesztése, valamint játékon belül új stadion építése esetén elvárásokat formáljunk meg például kapacitásra, kialakításra, világításra és egyéb tulajdonságokra vonatkozóan, természetesen a rendelkezésre álló kerettől függően.

Ehhez hasonlóan szintén lehet esély pár éves távlatban arra, hogy beleszólásunk legyen az edzőlétesítmények kialakításába, valamint az utánpótlásközpont és különböző nemzetközi akadémiák fejlesztésébe, létrehozásába, ezzel is sokkal részletesebbé téve a játékosok és ifik képzését valamint a klub filozófiájának kialakítását. Így például lehetőség nyílna különböző országok fiataljainak toborzására, a beérkező tehetségek által betanult játékstílus és szerepkörök meghatározására és még sok apróságra.

Edzések:

Az edzésrendszert minden évben fejlesztik, hol többet, hol kevesebbet. Összességében szerintem jó irányba halad, de lehet még sokkal részletesebbé tenni akár csapat, akár egyéni szinten, ami szerintem meg is fog történni.

Sokan emlegették idén is az edzések 3D módban való megtekinthetőségét is, de ennek továbbra sincs realitása. A fejlesztése kifejezetten erőforrásigényes és nehéz lenne, ráadásul a játék méretét is jelentősen növelhetné. Ráadásul a fejlesztők az ötlet elől már többször is kifejezetten elzárkóztak. A játékosbázis nagyobb része ráadásul nagy valószínűséggel nagyjából egy alkalommal használná a funkciót és felé sem nézne soha többé.

Ami szerintem várható, az a lehetőségek, statisztikák és visszajelzések folyamatos bővítése, mellyel még inkább nyomon követhetjük és irányíthatjuk játékosaink fejlődését.

Taktika és meccsmotor:

Reális elvárás a játékosok részéről a taktikai rész fejlődése. Az elmúlt évekhez hasonlóan a következő részben is várható a taktikai lehetőségek finomítása és bővítése. Kifejezetten jó, és könnyen megvalósítható lenne, hogy lehetőséget kapjunk külön támadó és védekező formáció állítására. Kézenfekvő is lenne, hiszen a mai fociban egyre gyakoribbak az ilyen átmenetek, például, hogy egy csapat 4-3-3-ban támad, de labdavesztés esetén a két szélső visszahúzódik, így védekezésben egy 4-5-1 formációt vesz fel a csapat. A játékosok szerepköreit is lehet bővíteni, finomhangolni, hiszen még azért messze nem tökéletes.

A taktikához szorosan kapcsolódik a meccsmotor. Fontos, hogy az általunk beállított taktika valóban megjelenjen a meccsen, ne legyenek bugok, kiegyensúlyozatlanságok. A fejlesztők igyekeznek minden évben egy bugmentes és reális meccsmotort összeállítani, de ez nem minden esetben sikerül, főleg ha a taktikai részben a szokásosnál jóval több újdonság található. Ennek ellenére a meccsmotor fejlesztése folyamatosan reális elvárás, ráadásul a grafika is lehetne szebb. Ugyan FIFA szintű kinézetet nem várhatunk, de az jogos kérés a játékosok részéről, hogy ne egy 15 évvel ezelőtti grafikai szintet lássunk. Itt meg kell találnia a fejlesztőknek az arany középutat, de mindenképpen javítaniuk kell.

Számomra nagyon szimpatikus ötlet a bemelegítés bevezetése. Viszonylag gyakran előfordul a való életben, hogy egy játékos bemelegítés közben megsérül a meccs előtt. Olyan is előfordul, hogy valakinek hirtelen kell beállnia és nem volt ideje átmozgatnia magát a csere előtt. Ilyenkor előfordul, hogy szüksége van néhány percre, hogy felvegye a ritmust, de akár a sérülések kockázata is nőhet. Jó ötlet lenne egy ilyen mechanizmust beépíteni a játékba, annak előnyivel és hátrányaival együtt. Hiszen nem csak hátránya lehet, olyanra is láttunk példát, hogy egy játékos hosszas bemelegítés után, ezer fokon égve szállt be a meccsbe és eldöntötte azt.

Kommunikáció és kapcsolatok kialakítása:

Ahogy a Sportigazgató szerepe fejleszthető az előző részben említett módon, úgy kaphatnának nagyobb szerepet az ügynökök is a játékban. A való élethez hasonlóan a klubok és a menedzserek is jó vagy épp rossz kapcsolatokat alakíthatnának ki az ügynökökkel, akik ez alapján segíthetnék, akadályozhatnák is a csapatodat egy-egy üzlet lebonyolításában.

Ehhez hasonlóan, további lehetőségeket lehetne kialakítani az edző-játékos, edző-edző és edző-vezetőség kommunikációkban, ezzel még részletesebbé, valósághűbbé téve a játékot.

Az itt említett ötleteknek mind van realitása, ha nem is azonnal, de a következő években lépésről lépésre.

Válogatottakat és nemzeteket érintő ötletek:

A következő ötleteket a hivatalos fórumon találtam, melyből az érdekesebbeket emeltem ki és a saját gondolataimmal egészítettem ki.

Az első szakaszban a játék fontosságáról és a fiatalok képességéről ötletel a poszt írója. Ezek jelenleg országonként előre meghatározott értékek, melyek nem változnak az évek során. A valóságban viszont ezek az értékek változhatnak. Ha például a klubok és/vagy a válogatott hosszabb időn keresztül várakozásokon felül teljesítenek, egyre népszerűbbé válhat a játék az adott országban. Ehhez kapcsolódóan pedig növekedhet a futballozni kezdő fiatalok száma, nagyobb merítésből pedig nagyobb eséllyel kerülnek kel tehetségesebb játékosok, főleg ha közben a csapatok is erősen fejlődnek, vagy épp a szövetségnek van egy országos képzési programja mint amilyen a belgákat felemelte a való életben, valamint az angoloknál is kezd körvonalazódni az eredmény.

A másik érdekes ötlet, hogy bekerülhetne a képbe a szövetség vagy annak az elnöke. Ő a képességeitől függően tudna az évek alatt fejleszteni/rontani az adott ország és bajnokságok pénzügyi hátterén, technikai lebonyolításán vagy épp az országos utánpótlásképzésen. Mindre láthatunk jó és rossz példát is a való életben. Ha ők bekerülnének a játékba, klubmenedzserként valamint szövetségi kapitányként is lehetne kommunikálni, javaslatokat tenni náluk, de akár egy meccs halasztását is kérhetnénk sűrű menetrend esetén amire most nincs lehetőség.

 

Ti mit gondoltok ezekről? Mit látnátok szívesen hosszú távon? Szerintetek mi kerül be idén az új játékba? Mi szerepel a ti kívánságlistátokon? Szerintem jó oka lehet a fejlesztő csapatnak, hogy a megszokott augusztus eleje helyett idén csak a hónap végére ígérték a játék bejelentését.