FM20 Kívánságlista – 1. rész – Van realitásuk?

0
611

Minden évben ötletelnek, kívánságlistákat állítanak össze a játékosok, mivel lehetne jobbá tenni / bővíteni a játékot a jövőben. Most ezek közül a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem néhányat, melyeknek kitárgyaljuk a megvalósíthatóságát és azt, hogy mekkora valószínűséggel lesz beépítve néhány éven belül, részben vagy egészben a játékba.

 

 

Női foci:

Manapság egyre nagyobb a nyomás a világban minden téren arra, hogy a nők egyenlően legyenek reprezentálva, de néhány területen már kezdenek átesni a ló túloldalára. Alapvetően semmi probléma nem lenne azzal, ha úgy döntenének a fejlesztők, hogy mindenképpen a női csapatokat is szerepeltetni szeretnék a játékban, kérdés erre mekkora igény lenne. Szerintem jelenleg minimális, esetleg a nagyobb bajnokságokat lehetne, mint a német, francia, angol.

Megvalósíthatóság szempontjából viszont rengeteg erőforrást igényelne, hiszen az SI-nek rengeteg Researcher munkatársat kéne találnia, akik képben vannak a női labdarúgásban, akiknek aztán nulláról kellene felépíteni egy új adatbázisrészt. Másrészt problémákat vetne fel, és konfliktusokat szülne, hogy a férfi és a női játékosok képességeit hogy viszonyítják a férfiakhoz.

Mindezek ellenére a mai tendenciákat figyelve, nem tartom kizártnak, hogy pár éven belül megjelenhetnek a női csapatok a játékban.

Throwback karrier:

Sokan, sokszor felvetették már, miért nincs lehetőség visszamenni az időben, és korábbi keretekkel játszani. Ki érné el ugyanazokat a sikereket?

Ugyan a korábbi adatbázisok rendelkezésre állnak az SI számára, de ez valószínűleg csak 1-2 szezonos kihívás játékmódként kerülhetne be, hiszen ezen kívül az adatbázis kezelhetetlen méretűre nőne, ráadásul a régi adatbázisokat teljes egészében a maival kompatibilissé tenni aránytalanul sok munkát jelent.

Én azt tudom elképzelni, hogy minden részben 2-3 csapat válik elérhetővé különböző kihívásokkal a jövőben, de erre jelenleg igen kicsi az esély.

Nagyobb pénzügyi szabadság:

Minden évben szponzori szerződést köt a csapatod, vagy ha muszáj, hitelt vesz fel, de ezekbe nincs beleszólásod… Szerinted jó lenne ha lenne?

Én egyetértek a fejlesztőkkel, akik szerint ilyen lehetőségeket nem terveznek beépíteni a játékba. Ez nem a MANAGER feladata, semmi köze hozzá a való életben sem.

Új játékmódok:

Igazgató mód: Te vagy a főnök, te tárgyalsz a szponzorokkal, beleszólhatsz a stáb kialalkításába, a létesítmények kialakításába, kapcsolatokat alakíthatsz ki más klubokkal. Megszabhatod a csapat felé az elvárásokat is. Jól hangzik? Szerintem is.

Ellenben nem fog megtörténni, hiszen ez egy teljesen másik játék, mely rengeteg új funkció és lehetőség beépítését igényelné. Azt nem zárom ki, hogy később valaki PC-re is elkezd hasonló játékokat fejleszteni, mint amilyenek már telefonra elérhetőek, de hogy ez a Football Manager keretében történjen, azt kizártnak tartom.

Sportigazgató mód: Sokan jó ötletnek tartanák bevezetni ezt. Te vehetnéd a játékosokat, tárgyalnál velük, de a taktikába nincs beleszólásod.

Ahhoz viszont, hogy ez egy teljes értékű, élvezhető játékmód legyen, nagyon ki kellene bővíteni a lehetőségeit, így szerintem ez nem fog létrejönni egyhamar.

Ellenben kifejezetten jó, és megvalósítható ötletnek tűnik a DoF szerepének fejlesztése a játékban. Mikor aláírsz egy klubhoz, meghatározhatnák, hogy te, vagy a sportigazgató fog felelni az igazolásokért, szerződésekért, van-e beleszólásod. Kapcsolatot alakíthatnál ki a sportigazgatóval, jó kapcsolat esetén levadássza az általad kért játékost, rossz kapcsolat esetén pedig imádkozhatnál, hogy ne vegyen neked egy 9. csatárt a keretbe, aki gyenge, de a vezetőség elvárása hogy játsszon. Ez utóbbi ötletet szerintem 1-2 éven belül bevezetik a játékban, hiszen a való életben is kulcsszerepe van a sportigazgatóknak.

Karrierépítés alulról: Szintén jó ötlet, hogy irányíthatóvá váljanak az utánpótlás és tartalékcsapatok, hiszen nagyon sokan itt lépnek edzői pályára a valóságban. Ezen felül szuper lehetőségnek tartanám, ha ideiglenesen is felkérhetnének vezetőedzőnek, amíg kiválasztják az újat, de jó teljesítménnyel akár a pozícióban maradhatnál.

 

Mivel rengeteg ötlet van, így lehetetlen a legjobbakat egy cikkbe besűríteni, még a hétvégén érkezik a következő rész. A kívánságlista 2. részében a következő témákat tervezem érinteni taktika, meccsmotor, létesítmények és stadionok, edzés, képességek, átigazolások, utánpótlás és párbeszédek.

Ti milyen újításokat látnátok szívesen a játékban? Írjátok le kommentben az ötelteteket minél részletesebben, és megvitatjuk őket!