A múlt csodagyerekei – 2. rész

0
1206
csodagyerekek

Folytatódik a sorozat, itt a következő gyűjtemény! Megítélésem szerint ezt a néhány játékost picit pontosabban sikerült évekkel ezelőtt megítélni, bár azért nem mindenkit!

(A cikkben szereplő korok az Football Manager 2008-ra vonatkoznak, a játékosok piaci értékei pedig a transfermarkt.com oldalról származnak.)

A cikk végén slideshow formában minden játékosról 4 képet láthattok sorrendben: 1. - FM08 kezdeti(GS08); 2. - FM08 potenciális(GS08); 3. - FM19 kezdeti; 4. - FM19 karrierlap

Védők:

11. Gareth Bale (18 éves, Wales, Tottenham)

A walesi játékos a Southampton csapatánál mutatkozott be még a másodosztályban. Kifejezetten ígéretes balhátvédként tartották számon, aminek köszönhetően 2007-ben leigazolta az első osztályú Tottenham.

Itt aztán a csapat filozófiájának megfelelően szépen elkezdték felépíteni, fokozatosan bejátszotta magát a kezdőbe. Később már úgy vált meghatározó játékossá, hogy tisztán látszott, az ő helye előrébb van a pályán. Kiemelkedő tehetségének köszönhetően aztán láthattuk, az eredményét, mikor a Real Madrid akkori világrekordot jelentő összegért igazolta le, ahol a mai napig meghatározó játékos.

Pályafutása során elég gyakran hátráltatták sérülések, ha ezek elkerülik, valószínűsíthetően még többet hozhatott volna ki magából eddigi karrierje során.

Összehasonlítva a 2008-as és a jelenlegi képességeit a játékban, láthatjuk, hogy a tehetségét jól látták már akkor is, viszont ahogy nagyjából mindenki, a készítők is úgy gondolták hogy inkább szélső védőként fut be, nem pedig támadóként.

12. Royston Drenthe (20 éves, Hollandia, Real Madrid)

A fodrászok réme a Feyenoord csapatában mutatott teljesítményének köszönhetően került 20 évesen a Real Madrid csapatához. Benne látták a megoldás hosszú távon a védelem bal oldalára. Itt viszont meg is akadt a fejlődése, így fokozatosan egyre kevesebb játéklehetőséget kapott, majd két kölcsönjátékot követően szerződése lejártakor ingyen elengedték.

Előbb egy orosz kaland jött, majd az angol másodosztályban próbálkozott, de érezhető volt, hogy ő már nem fogja tudni felépíteni karrierjét, végleg besült. Ennek megfelelően egy fél éves török kirándulás után az Emirátusok felé vette az irányt (gondolni kell ugye a visszavonulás utánra is), majd innen 2016-ban távozott.

Azóta nem volt csapata, majd idén hazatért hollandiába, a Sparta Rotterdam csapatába, a második ligába. Itt stabilan és viszonylag jól játszik, de 31 évesen ez neki már a vége.

Az eredetileg belelátott tehetsége alapján még a mai napig valamilyen top csapatnál lehetne, de a Real túl nagy falat volt neki, és megtört a karrierje.

13. Lorenzo De Silvestri (19 éves, Olaszország, Lazio)

A Lazio nevelésű fiatalt Olaszország egyik legtehetségesebb védőjének tartották. Végigjárta az utánpótlás válogatottakat, 17 évesen bemutatkozott már a felnőttek között is. Fokozatosan bejátszotta magát kezdőbe, és 2007-ben a világ Top50 fiatalja között tartották számon.

Két évvel később aztán távozott a Laziotól, miután az új igazolás, Lichtsteiner elkezdte őt kiszorítani a kezdőből. A Fiorentina csapatához került, ahol eleinte stabil kezdő volt, majd itt is kezdett beleszürkülni a mezőnybe. Már látszott, hogy nem lesz meg az áttörés, nem válik sztárjátékossá. A válogatott számításából is kikerült 6 meccs után.

2012-ben Kölcsönbe került a Sampdoria csapatához, ahol előbb két évet kölcsönben töltött el. Ezután leigazolták, majd még két évet töltött a csapatnál, végül pedig két évvel ezelőtt igazolt jelenlegi csapatához, a Torinohoz. Itt jelenleg stabilan játszik, de újfent előjött az az ismétlődő probléma, hogy elszürkül, a jelenlegi teljesítményét nézve nem lepődnék meg, ha 1-2 éven belül a másodosztályba kerülne.

Gyakori jelenség, hogy a fiatalon berobbant játékos nagyon visszaesik és nem futja be a várt karrierutat, De Silvestri is ezen jelenség ékes példája. Külön kiemelném, hogy az FM2008-nál néhány értéke teljesen érthetetlen, leginkább a szabadrúgások, melyben az olasz valójában fiatalon sem volt túlzottan jó.

14. Sergio Ramos (21 éves, Spanyolország, Real Madrid)

Ő az egyik olyan játékos a listáról, akit nem kell bemutatni. Fiatalon igazolta a Real Madrid, és egyből meghatározó játékossá vált, igaz eleinte gyakran játszott jobb oldali védőt, köszönhetően fizikumának. Ahogy aztán az már kitűnt, hosszú távra meghatározó játékosává és kapitányává vált a Real Madrid csapatának, ahol mind a mai napig kihagyhatatlan.

Személyisége és játékstílusa nagyon megosztó, de az eredményei és a játéktudása elismerésre méltó.

15. Marcelo (19 éves, Brazília, Real Madrid)

Marcelo egy évvel Ramos után került a Galaktikusokhoz, ahol Roberto Carlos utódjának szánták. Az első évében még csak kiegészítő embernek számított, de sokat tanult elődjétől, aki 2007-ben távozott, így megnyílt az út Marcelo előtt.

Ő kapott az alkalmon, és rögtön kihagyhatatlanná vált, azóta is stabil kezdő a spanyol gigásznál. Ő kevésbé erőteljes és kapura veszélyes mint Roberto Carlos, de ezt ellensúlyozza a technikája, labdakezelése és beadásai.

Fiatalon szinte azt gondolhattuk róla hogy két tüdeje van, manapság az állóképessége picit kezd megkopni a gyorsaságával együtt, de ahogy az elmúlt több, mint tíz évben, úgy még ma is a világ egyik, ha nem A legjobb balhátvédjét tisztelhetjük benne.

16. Matias Cahais (20 éves, Argentína, Boca)

Az argentin európai szinten talán kevésbé ismert, bár a régi motorosok emlékezhetnek rá. Az FM2008-ban még potenciálisan világsztár védőnek jósolták, aki a válogatottban is meghatározó ember lehet. Ebben az időszakban került kölcsönbe európába, a Groningen csapatába, ami a következő lépés lett volna a karrierjében.

Itt viszont nagyon besült, két szezon alatt összesen tizenegy meccsre futotta. Ennek köszönhetően visszatért Dél-Amerikába, ami végül a szintjének bizonyult. A leghosszabb időt egy klubnál 2009-2014 között töltötte, a Racing Club csapatánál, ahol ez idő alatt kétszáz meccsen lépett pályára. Ezután újabb kaland jött, Chile-Kolumbia-Mexikó útvonalon, de ezek újfent kevésbé voltak sikeresek, így tavaly újra hazatért.

Válogatott szinten az U20 volt a végső állomás, sosem mutatkozott be a felnőttek között, érthető módon.
Az FM08-ban messze túl lett értékelve mint azóta kiderült, még a kezdő értékei is messze jobbak voltak, mint amiket az idei szériában kapott.

17. Ezequiel Garay (21 éves, Argentína, Racing Santander)

Ő volt a másik argentin középhátvéd, akit nagyra tartottak akkoriban. Valamennyivel sikeresebb karriert futott be, bár tőle is többet várhattunk. 2005-ben, 19 évesen került a spanyol Racing Santander csapatába, ahol kifejezetten jól játszott, és védő létére elég termelékeny is volt, hatvan meccsen 12 góllal.

A teljesítményére felfigyelt a Real Madrid is, így 2008-ban leigazolták a Racingtól, majd még egy évre azonnal vissza is kölcsönözték számukra. A következő szezonban aztán lehetőséget kapott a királyi gárdánál is, de nem voltak elégedettek a teljesítményével, kiszorult a csapatból, és még egy év padozás, valamint összesen 25 meccs után eladták a portugál Benfica csapatának. Itt 3 szezonon keresztül volt meghatározó, majd az orosz Zenit csapatához igazolt.

Innen 2016 nyarán 20 millió euróért tért vissza Spanyolországba, a Valencia csapatába, ahol azóta is meghatározó játékos.
Válogatott szinten eddig 32 mérkőzésen lépett pályára, részese volt a 2014-es világbajnoki ezüstnek is.

Sokkal sikeresebbnek mondható mint az előbbi társa, de véleményem szerint benne is több volt fiatalon.

18. Armand Traoré (18 éves, Franciaország, Arsenal)

Wenger francia kontingensének sokadik kevésbé sikeres tagja. 2005-ben, tizenhat évesen csatlakozott az ágyúsokhoz, majd egy évvel később aláírta profi szerződését, és bemutatkozott a felnőttek közt is.

Fejlődése érdekében a 2008/09-es szezonra kölcsönadták a Portsmouth csapatába. Itt a vártnál kevesebb lehetőséghez jutott, csupán 19 meccsen jutott szóhoz. A következő szezonban aztán Gibbs és Clichy sérülése okán megkapta a lehetőséget a bizonyításra, de nem tudott élni vele, így a két sérült felépülése után nem sok esélye maradt pályára lépni. A következő évet a Juventusnál töltötte kölcsönben, de itt sem váltotta meg a világot.

Ezt látva az Arsenal vezetősége úgy döntött, ideje elengedni a közel 22 éves játékost, aki az akkor szintén első osztályú QPR csapatához került. Itt ugyan stabil kezdő volt egészségesen, de megváltani nem tudta a világot, így aztán a következő állomáshely már a Championship volt, előbb a Nottingham Forest, majd kölcsönben a Cardiff csapatánál.

Az idei szezont pedig már a török élvonalban kezdte ahol azóta sem került a pálya közelébe sorozatos sérülései miatt...

Ahogy már fiatalon is megítélték, technikailag teljesen átlagos a tudása, csupán a sebessége volt kiemelkedő, de ahogy az kopik az évek során, úgy süllyedt ő is vissza az ágyús tehetségből a középszerű játékosok szintjére.

19. Vincent Kompany (21 éves, Belgium, Hamburg SV)

Az Anderlecht nevelésű sérülékeny védő tehetségét már fiatalon elismerték. 17 évesen a belga óriás meghatározó játékosává vált, majd 2006-ban a német Hamburg csapatához szerződött. Itt nem nagyon találta a számításait, nem tudott meghatározóvá válni, így két évvel később jó áron, 8,5 millió euróért szerezte meg az akkor még sokkal szerényebb képességű Manchester City. Néhány meccsen kipróbálták a középpályán is, de hamar rájöttek, hogy igazán kiemelkedő középső védőként tud lenni.

Pályafutása során rengeteg kisebb-nagyobb sérülés hátráltatta, ennek ellenére folyamatosan kiemelkedőt tudott nyújtani egészségesen. Hamar a City kapitányává vált, választották az év játékosának, valamint többször bajnok és kupagyőztes is lett a kékekkel.

Guardiola érkezése óta ugyan valamennyire a háttérbe szorult, de a vezérszerepe az öltözőben továbbra is megkérdőjelezhetetlen.
A válogatottat tekintve lassan 15 éve szolgálja a nemzetét, így a belgák által elért minden minden eredményben részt vállalt, általában nem is kicsit.

A játék 2008-as részét nézve feltűnhet, hogy olyan értékeket jósoltak neki, mint egy igazi box-to-box középpályásnak. Véleményem szerint akkoriban nem igazán törődtek vele, hogy egy belgiumból érkező tehetség profilját hogy töltik ki. Az idei részt tekintve láthatjuk hogy továbbra is egy kiemelkedő középhátvédként lett megítélve, és pályafutása alapján azt mondhatjuk, nem véletlenül tartották wonderkidnek!

 

A cikksorozt várhatóan legalább 7 részes lesz. Hiányolsz valaki? Várjuk a reakciókat, kommenteket! A saját listánk után a ti listátokról is írhatok, ha van rá igény!