Pozíciók és szerepkörök – 7.rész: Csatárok

0
1983

Az előző részben kiveséztük a támadó széleket, most jöjjön az egyik legfontosabb a gólszerzés szempontjából!

Deep lying forward

Mélyről induló csatár, talán így lehetne magyarul megfogalmazni ezt a szerepkört, két feladatkört kaphat (támogató és támadó). A képen jól látszik a különbség a kettő között az indulást/helyezkedést tekintve. Támogatóként visszalép egészen a támadó középpályáig és onnan próbálja a társakat helyzetbe hozni, vagy egy távoli lövéssel próbálkozni, míg támadóként ugyanezt csinálja de kicsit magasabbról. Elmondható mindkettő esetben, hogy jóval a védők előtt helyezkednek el, így ha semlegesíteni akarják a támadót akkor ki kell lépnie a védőnek. Érdemes gyors, jól cselező és passzoló csatárt alkalmazni ebben az esetben. 

Advanced forward és Pressing forward

Talán elmondhatjuk, hogy ezt használjuk a legtöbbet a játékban, e szerepkör lényege a védelem megbontása, betörés a védők között, megpróbálni a lestaktikát kijátszani. Sok koncentrációt igényel, jó cselezési képességet és természetesen jó helyre való helyezkedést. Kevésbé támadja le az ellenfelet labdavesztéskor, így egy erős visszatámadásra kihelyezett taktikában kevésbé hatékony, erre találták fel a 19-ben a Pressing forwardot, akinek a szerepe nagyjából ebben különbözik az advanced forwardtól. (pressing forwardként akár a középpályásokat is megtámadja a csatárod ha defend feladatkörben van).

Poacher

Poacher azaz lesipuskás. A legkevésbé csapatjátékra kihelyezett szerepkör, egyetlen célja a védelem megbontása és a góllövés, nem nagyon támad vissza és minimális a szerepe a támadások építésénél, magányos csatárként nem is ajánlott ezt a szerepkört használni. Ha jól cselez, gyors és gólérzékeny a játékos akkor valószínűleg kiválóan fog érteni ehhez. 

False 9 azaz hamis 9-es

A különbség a Trequartista és a False 9 között

A hamis 9-es szerepkör amit még a Guardiola érában játszott Messi, a védelem előtt helyezkedik el, kéri a labdát amivel kicsit visszafele is mozog, hogy a védőjét elvonja a pozíciójától és ezzel teret nyit a társaknak, akik befuthatnak erre a lyukra. Eléggé komplex szerepkör, sok fontos tulajdonságban is kiemelkedően jónak kell ahhoz lenni, hogy igazán hatékonyan működjön a dolog, és természetesen magányos csatárként ez sem ajánlott, bár 2 inside forwardal akár még működhet is. Célja a gólhelyzetek kialakítása, de a góllövésben is jeleskednie kell, hiszen sokszor visszakapja a labdát a társaktól. Kreatívnak, gyorsnak, technikásnak kell lennie, és mindig tudnia kell jól helyezkedni. Labdavesztéskor vissza támad, nyomás alá helyezi a védőket és a védekező középpályásokat is.

Target man

Célember röhejes fordításban, általánosan elmondható, hogy a feladata a labda megtartása. Szinte mindig magasabb, erősebb csatárokat használnak ilyen szerepkörben, célja az előre lőtt labdát addig magánál tartani amíg a társak fel nem érnek, majd általában a szélekre kipasszolni azt és érkezni a beadásokra. Egyértelműen jól fejelő, erős testalkatú játékost használj ilyen szerepkörben, magányosan szintén kevésbé jellemző a használata. Támogatóként jóval a védők előtt, támadóként a védőre ráállva helyezkedik. 

Complete Forward

A szerepkör amit akkor használunk ha a játékosunk mindenhez jól ért, képes labdát megtartani, jól cselez, kreatív, visszatámad és nem mellesleg gólérzékeny is. A mai futballban is kevés olyan van akik mindennek megfelelnek, jó példa lehet Luis Suarez erre a szerepkörre. 

Még az utolsó részben lesz pár szó a középső védőkről is, illetve a támadó középpályán használható szerepkörökről.