Pozíciók és szerepkörök – 5.rész: Középső középpálya

0
2530

Sorozatomban a játékosok feladataival, pozícióival fogok foglalkozni, képekkel kiegészítve a könnyebb megérthetőség reményében. Remélem hasznosnak találjátok majd, ahogy időm engedi teszem fel a következő részeket!

Az előző részben kiveséztük a védekező középpályát, most térjünk át a középpálya középső részére, itt is sok lehetőség közül válogathatunk, igyekszem mindet bemutatni Nektek!

CENTRAL MIDFIELDER

Hasonlóan a Defensive Midfielder szerepkörhöz ez is könnyen alakítható a menedzser számára, aki a Player Traitek-en vagy egyedi utasításokon keresztül vezérelheti a játékos mozgását, ezáltal a legjobbat kihozni az adott játékosból. A képen látszik a 3 lehetséges feladatkör ami adható, és ezáltal a játékos átlagos elhelyezkedése a pályán. Természetesen érdemes úgy beállítani a feladatkört, hogy a játékos képes legyen megoldani azt, tehát egy jobban szerelő/emberfogónak defend, egy kiválóan passzolónak aki képes váratlant húzni a support, míg aki akár támadás befejezésben is jó egyértelműen az attack a megfelelő.

Deep Lying és Roaming Playmaker

A 3 lehetséges változat 1 képen látható, a nyilak a mozgásukat jelzi a pályán. Míg a mélységi irányító leginkább a középpálya közepén tevékenykedik, a roaming playmaker másképp irányít és próbál helyzetet kialakítani: Az egész pályán át mozog, középen illetve a széleken is. Néha mélységi passzokkat vagy távoli lövéseket is megpróbál.

A mélységi irányító két feladatot tölt be: a védekezés – ahol a játékos rövid, egyszerű passzokat használ a védelem előtt – és a támogatási feladatot -, amikor a játékos feljebb lép az ellenfél térfele felé, és részt vesz a támadásokban is. A roaming playmaker még support feladatkörben is feljebb helyezkedik el a pályán mint a DLP-S párja.

Box to Box midfielder és Carrilero

A box-to-box középpályás az egyik legtöbb futást igénylő szerepkör, lényegesen fontosabbak a fizikai tulajdonságok mint a többi szerepkörnél. A pálya hosszanti irányát végig be kell tudniuk játszani, segíteni a védekezést és a támadásokat is. Nem kell kreatívnak lennie, inkább az a fontos, hogy mentálisan is végig koncentráltan tudja figyelni a játékot, jó helyekre futni és akár támadást is be kell tudnia fejezni.

A carrilero (spanyol szó) ezzel szemben kevésbé jelenik meg a támadások befejezésénél, inkább kapcsolatot teremt a támadók és a védők között, segíti a labda kihozatalát, folyamatosan passzolási lehetőséget próbál nyújtani a társaknak. Hasonlóan nem kreatív játékos, tehát a helyzetek kialakítása nem tartozik a munkaköri leírásába. Védekezésben viszont jóval több szerep jut neki a BBM-hez képest, emberfogásban és szerelésben is jeleskednie kell.

Mezzala

A mezzala avagy félig-szélső az olasz fociból származik. Általában egy gyors, jól passzoló és kreatív játékost kell ilyen szerepkörben játszatni, amikor a csapatunkban nincsenek kimondott szélsők. Mozgása a pálya közepéről a szélek felé irányul. Általában nem jelenik meg az ellenfél 16-osán belül, inkább megpróbálja az ellenfél védekezését kizökkenteni, megnyitni a pálya közepét azzal, hogy az ellenfél védői kilépnek rá. A 2 lehetséges feladatkör nagyjából megegyező, a támadóbb mezzala viszont befejezésekkel is próbálkozik és kicsivel feljebb helyezkedik el.

Ball winning midfielder

A legvédekezőbb szerepkör, a támadások befejezésében és építésében nagyon kevés szerepe van, épp ezért a védekezéshez kell nagyon érteniük. Lehetőleg erős fizikummal rendelkező játékost használjunk itt, akik képesek a támadót a párharcokban elnyomni. A két lehetséges feladatkör közül defendként tartja a pozícióját, kilépni csak a felé közeledő játékos irányába fog, míg supportként többet mozog, próbál minden áron labdát szerezni, de a pozíciója emiatt védtelen maradhat sikertelen kísérlet esetén. A labda megszerzésekor egyetlen feladata eljuttatni azt a hozzá közel álló kreatív középpályás részére.

Ez volt tehát az 5.rész, a sorozat hamarosan folytatódik!

Roland alias eaglefm