Pozíciók és szerepkörök – 3.rész: Inverted wing back, complete WB

0
1274

Sorozatomban a játékosok feladataival, pozícióival fogok foglalkozni, képekkel kiegészítve a könnyebb megérthetőség reményében. Remélem hasznosnak találjátok majd, ahogy időm engedi teszem fel a következő részeket!

Szóval az FM19-ben a szélső védőknek 5 különböző szerepkört (role) lehet választani és azokon belül sok esetben vannak különböző feladatkörök (duty). Folytassuk a maradékkal ami eddig kimaradt. Az FM 3+1 feladatkörrel kombinálja (defend-support-attack és az automatic). Az automatic a mentalitáshoz van kötve, én most csak az alap 3-ról írok. Mikor használjunk inverted wing back szerepkört? Válasz: Ha jó minőségű szélső támadónk van, és szeretnénk a középpályán is dominálni. Fontos tudni, hogy az Inverted WingBack csak akkor húzódik középre, ha nincs előtte játszó szélső támadó! Nem érdemes használni a 2nél több középpályásod van!

Inverted WB – DEFEND

A gyakorlatban védekezés esetén semmiben nem tér el a már megismert FB vagy sima WB-től, szerepe csak a támadásépítés során másabb. (piros kör – alap felállás, kék – támadáskor, fehér nyíl – mennyit mozog előre, sárga nyíl – hova passzol)

Példámban úgy ábrázolom mintha lenne elől szélső támadó, ilyenkor a felfutó középpályás helyére érkezik meg, passzolási lehetőséget nyújt amennyiben a támadás elakadna, keveset cselez, kevés rizikót vállal.

  • Előnye: stabil középpályás védekezés még támadáskor is.
  • Hátránya: Kevés szerep a támadás során, csak passzolási opcióként használható.

Inverted WB – Support

Itt kezd igazán érdekessé válni a szerepe a játékosnak, jóval többet mozog a labdával, aktívan részt vesz a támadás építésében is, fontossá válik a cselezési képesség, a jó labdakezelés és a gyorsaság is.

Szűken helyezkedik, a szélről befelé mozog, de közvetlenül a kapu elé csak ritka esetben kerülhet, inkább a 16-os vonalától 5-10 méterre áll meg. Jóval több rizikót vállal a felfutásokkal és a cselezéssel illetve a passzolások során is.

  • Előnye: Támadáskor extra ember elől, egy-egy felfutással területet nyithat a társaknak a kilépő védők helyére.
  • Hátránya: Labdavesztéskor pozíción kívül maradhat.

Inverted WB – Attack

Szerepe itt már a támadás befejezésénél is fontos, beadásokra kell érkeznie. Rengeteg futással jár, fontos az állóképesség és a stabil mentális állapot, a játék megfelelő olvasása.

Szűken helyezkedik, a szélről befelé mozog, és közvetlenül a kapu elé érkezik a beadásokra, vagy a kényszerítőzés esetén a kilépő védő helyére. Sok rizikót vállal, sokat cselez, a technikai tudás legalább annyira fontos mint a mentális és fizikai állapot.

  • Előnye: A felfutások miatt a védők nehezen tudják a helyzetet kezelni, extra ember a 16-oson belül.
  • Hátránya: Csúnyán pozíción kívülre kerülhet, gyenge befejezési értékek esetén sok helyzetet elpuskázhat.

Complete WB – Support és Attack

A legtámadóbb szellemű wingback, szélen helyezkedik el, területet nyit a társaknak a felfutásokkal, aktívan részt vesz a támadás építésben, a tipikus Jordi Alba szerepkör. Védekezésben kisebb szerepe van, sokszor kilép a felfutó támadókra és megpróbál már labdát szerezni a középpályánál. Ebben a szerepkörben a fizikai állóképesség és a stabil mentális állapot a legfontosabb, folyamatosan kell befutni az egész bal vagy jobb oldalt, olvasni a játékot, emellett a technikai tulajdonságokat se szabad elhanyagolni, cselezni, passzolni, beadni mélységből és a vonal mellől is legalább annyira fontos dolog. Kevés igazán minőségi játékos van erre a szerepkörre.