Pozíciók és szerepkörök – 2.rész: Wing back

0
1209

Sorozatomban a játékosok feladataival, pozícióival fogok foglalkozni, képekkel kiegészítve a könnyebb megérthetőség reményében. Remélem hasznosnak találjátok majd, ahogy időm engedi teszem fel a következő részeket!

Szóval az FM19-ben a szélső védőknek 5 különböző szerepkört (role) lehet választani és azokon belül sok esetben vannak különböző feladatkörök (duty). Folytassuk a másik legáltalánosabban használt szerepkörrel a WingBack-el. Az FM 3+1 feladatkörrel kombinálja (defend-support-attack és az automatic). Az automatic a mentalitáshoz van kötve, én most csak az alap 3-ról írok. Mikor használjunk wingback szerepkört? Válasz: Leginkább szélső támadó nélküli taktikánál, vagy a szélek erőltetése esetén akár szélső támadók mellett is.

WINGBACK – DEFEND

A legegyszerűbb verzió, amihez a legkevesebb képzettség kell, legyen viszonylag gyors a játékos, tudjon passzolni, szerelni, embert fogni és jól pozícionálja magát. Védekezéskor nincs különbség a 3 feladatkör között, így csak a támadásban betöltött szerepéről lesz szó. (piros kör – alap felállás, kék – támadáskor, fehér nyíl – mennyit mozog előre, sárga nyíl – hova passzol)

A WB-D, az FB-D-től annyiben különbözik, hogy feljebb merészkedik a pályán, bár itt sem sokat, mélyről próbál ívelni a kapu elé, és sok kockázatot nem vállal, stabil védekezés érhető el vele, de kevés passzolási lehetőséget nyújt az elől lévő játékosoknak. Labdavesztéskor először megpróbál labdát szerezni a középpálya körül mielőtt visszazárna.

  • Előnye: stabil védekezés, kevés rizikós passz, jó beadás értékekkel gólhelyzetek kialakítása mélyről.
  • Hátránya: Támadó szélső hiányában nem segíti kellően a támadást, kevés opciót nyújt a támadóknak.

WINGBACK – SUPPORT

Sokkal feljebb merészkedik a pályán, fontos értékek innentől kezdve a sebesség, gyorsulás és az állóképesség is. Rengeteg futással jár, jó pozícionálás elengedhetetlen, egyéb esetben könnyen rossz helyre tévedhet ami veszélyezteti a védekezését a csapatnak kontra támadás esetén.

Mint látható, itt már inkább középre belőtt labdákkal próbálja kiszolgálni a támadókat, de természetesen ívelésekkel is próbálkozik. Szélső támadók hiányában itt már kellően be tud segíteni az építkezésben is, passzolási opciót nyújt a középpályásoknak, és kellően szét tudják húzni a pálya középső részét, a védőket viszont nem.

  • Előnye: Sokkal több támadási lehetőség
  • Hátránya: Szélső támadók nélkül még nem eléggé merészkedik előre betömörülő védelem ellen. Sok rontott beadás, középre való direkt passzok elrontása is benne van a játékában.

WINGBACK – ATTACK

Szélső támadók hiánya esetén a leginkább támadásra használható verzió, eszeveszett sok futás, cselezés, robbanékonyság és állóképesség kell ehhez, és emellett technikailag is kellően képzettnek kell lennie.

Jól látható, hogy itt már széthúzza a védelmet is, és a vonal mellől próbál középre ívelni/lőni a labdát. Ha van szélső támadód is akkor kiválóan kiegészíthetik egymást, amíg a támadód megtartja a labdát, Ő a védő mögé futhat és üresen kaphatja a labdát. Egy gyengébb képességű szélső védő ellen a legjobb megoldás.

  • Előnye: Kiváló támadási lehetőségek, sok oldalról jövő beadás.
  • Hátránya: Labdavesztéskor csúnyán elől ragadhat.

Folytatás hamarosan!