Pozíciók és szerepkörök – 1.rész: FULL BACK

0
1512

Sorozatomban a játékosok feladataival, pozícióival fogok foglalkozni, képekkel kiegészítve a könnyebb megérthetőség reményében. Remélem hasznosnak találjátok majd, ahogy időm engedi teszem fel a következő részeket!

Szóval az FM19-ben a szélső védőknek 5 különböző szerepkört (role) lehet választani és azokon belül sok esetben vannak különböző feladatkörök (duty). Kezdjük a legáltalánosabban használt szerepkörrel a FullBackkel. Az FM 3+1 feladatkörrel kombinálja (defend-support-attack és az automatic). Az automatic a mentalitáshoz van kötve, én most csak az alap 3-ról írok. Mikor használjunk fullback szerepkört? Válasz: Bármilyen formációban használható.

FULL BACK – DEFEND

A legegyszerűbb verzió, amihez a legkevesebb képzettség kell, legyen viszonylag gyors a játékos, tudjon passzolni, szerelni, embert fogni és jól pozícionálja magát. Védekezéskor nincs különbség a 3 feladatkör között, így csak a támadásban betöltött szerepéről lesz szó. (piros kör – alap felállás, kék – támadáskor, fehér nyíl – mennyit mozog előre, sárga nyíl – hova passzol)

Látható tehát, hogy az FB-D egyáltalán nem jön feljebb a védelmi vonalnál, a többiekkel együtt mozog. Feladata egyszerű, passzolni a középpályára, vagy az előtte lévő szélsőnek, ezek általában rövid lapos passzok.

  • Előnye: stabil védekezés, labdatartás
  • Hátránya: kevés segítség támadáskor

FULL BACK – SUPPORT

Ehhez a feladatkörhöz már több képzettség kell, a szélső védőnek a támadásépítésben is ki kell vennie a szerepét. Ebben az esetben már mentálisan és technikailag is felkészültebbnek kell lennie a játékosnak.

Support duty esetében a játékos a középpályások vonaláig húzódik fel, széthúzva a csapatok a több terület érdekében. Passzolni itt már inkább az előtte lévőnek szokott, üres területre belőni a labdát és mélységi beívelésekkel is próbálkozik. Ezért is fontos már a passing, technique, crossing értéke is a játékosnak.

  • Előnye: Viszonylag stabil védekezés, támadások segítése
  • Hátránya: Alacsony értékek esetén sok eladott labda, értelmetlen ívelések, védekezéskor pozíción kivül kerülhet egy gyors kontra esetén.

FULL BACK – ATTACK

A fontos értékek hasonlóak a support dutyhoz, viszont a jóval több vonal melletti futás miatt fontos hogy a játékos kellően fit legyen és bírja is ezt az egész meccsen.

Attack duty: a játékos a középpályások előtt helyezkedik el, de a vonal mellett marad, középre belőtt labdákkal, és beívelésekkel próbálkozik, illetve passzolási lehetőséget nyújt a középpályásaid számára, vagy a támadók is tudnak visszapasszolni hozzá.

  • Előnye: Megnövekedett támadó potenciál, sok ember az ellenfél térfelén akikre figyelni kell.
  • Hátránya: Labdavesztéskor csúnyán elől ragadhat, az ellenfél AML vagy AMR pozíciójában játszó játékos üresen maradhat.

Folytatjuk….